• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER


COVID-19 PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI

ABONE OL
28 Nisan 2020 19:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

COVID-19 dan haklı olarak korkmaktayız ve buna karşı almamız gereken önlemleri sıkı şekilde uygulamaktayız. Uygulanan tedbirler bu süreci olabildiğince az hasarla atlatmamızı sağlamaya yöneliktir ve tüm dikkatimizi bu salgına vermiş durumdayız. Ancak unutmamamız gereken bir husus da CoVID-19 ile birlikte diğer hastalık yapıcı mikropların ortadan kaybolmadığı ve halen hayatımızda oldukları gerçeğidir. Hepatit (sarılık hastalığı), menenjit (beyin zarı iltihabı hastalığı), difteri (kuş palazı), rotavirüs ishali, boğmaca, kızamık, kabakulak gibi hastalıklar çocuklarda ölümlere, uzun süre hastanede yatırılarak tedavi ihtiyacına, ciddi organ hasarlarına yol açabilmekteler. Bu hastalıklara karşı elimizdeki en güçlü kozumuz ise koruyucu aşılar.

Aşıların hastalıklardan korunmada ne denli önemli olduğunu unutmamak gerekir. Aşıların başarısıyla ilgili bilinen en iyi örneklerden biri çiçek hastalığıdır. Çiçek hastalığına karşı uygulanan başarılı aşılama faaliyetleri sayesinde 1977 yılından itibaren bu mikrop tamamiyle yok edilmiş ve 1987 yılından itibaren çiçek aşısı uygulanmasına gerek kalmadığından tüm dünyada bu aşılama durdurulmuştur. Yine poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı başarılı aşılama faaliyetleri uygulanmakta ve ülkemizde son 20 yıldır çocuk felci hastalığı görülmemektedir.  Belki çok uzak olmayan bir tarihte bu mikrop da dünya üzerinden silinecektir.

Rutin takiplerini yaptığım çocukların ailelerinden bu pandemi döneminde aşıları yaptırıp yaptırmama hususunda tereddüt ettiklerini sıkça duymaktayım. 24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası vesilesiyle hatırlatmak isterim ki aşılar sayesinde korunduğumuz yukarıda saydığım hastalıklar aşı uygulaması ihmal edilirse tekrar ortaya çıkacak ve çocuklarımıza ciddi zararlar verecektir. Tüm aileler bu konuda dikkatli olmalı, CoVID-19 kadar diğer mikropları da akılda tutmalı, tereddüt etmeden çocuk hekimi ve aile hekimini kontrolünde çocukluk çağı rutin aşılarını yaptırmalıdır.

Sağlıklı bir gelecek için çocukluk çağı rutin aşılarının uygulanması her çocuğun hakkı ve her ailenin en önemli sorumluluğudur.

Özel Reyap Hastanesi Çorlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Uzm. Dr. Salih AYDIN

KAYNAK: Hasan GİRGİN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.