• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

Sivas Kongresi 102 yaşında

ABONE OL
4 Eylül 2021 12:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“Vatan savunmasında, ülkenin düşmanlardan kurtulmasında, emperyalizme karşı mücadele çok büyük bir öneme sahip olan Sivas Kongresi, milli mücadelemizin dönüm noktalarındandır” vurgusunu yapan Güncer’in açıklaması şu şekilde;

102 yıl önce işgal güçlerine, işbirlikçilere ve emperyalizme karşı “manda ve himayenin” reddedildiği, ulusal kurtuluş mücadelesine yön veren kararların alındığı Sivas Kongresi toplanmıştır.

19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak kurtuluş mücadelemizin ilk adımını atan Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun’dan Havza’ya daha sonra Amasya’ya geçmiştir. Amasya’da “Vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali tehlikededir” diyen Mustafa Kemal ve arkadaşları Amasya Tamiminde “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadeleriyle ulusal bağımsızlık yolunda ne kadar kararlı olunduğunu göstermiştir.

Sonrasında 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’ni toplayan Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi’nden sonra 2 Eylül 1919 günü Sivas’a gelir ve Kurtuluş Savaşımızdaki önemi farklı olan Sivas Kongresi’ni toplar.

4 Eylül 1919’da saat: 14.00’te bugünkü Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi, ülkenin çeşitli bölgelerinden gelen delegelerle 4 Eylül – 11 Eylül 1919 tarihleri arasında toplanarak tarihe geçmiştir.

Vatan savunmasında, ülkenin düşmanda kurtulmasında, emperyalizme karşı mücadele çok büyük bir öneme sahip olan Sivas Kongresi, milli mücadelemizin dönüm noktalarındandır. Sivas Kongresi, aynı birinci mecliste toplanan temsilciler gibi yurdun çeşitli bölgelerinden gelen yurtsever temsilcilerle gerçekleşmiştir. Bugün her zamankinden daha çok okumamız, anlamamız ve gelecek nesillere aktarmamız gereken Sivas Kongresi milli mücadelenin yol haritası şeklindedir.

102 yıl önce 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas ‘ta Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasına her türlü zorluğa rağmen gelerek bu tarihi kongreye katılma cesaretinde bulunarak milli mücadelemize yön veren başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadelemizin tüm kahramanlarını saygı ve minnetle anıyorum.”

 

KAYNAK: Hasan Girgin

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.