• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER


“İthali Yasak Olduğu Halde Nasıl Olur Da GDO Çıkar?

ABONE OL
27 Aralık 2019 01:19
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aygun, ithalatına izin verilmeyen GDO’lu ürün kullanımının halk sağlığı açısından da tehdit oluşturduğunu belirterek, kapsamlı bir soru önergesi hazırladı.

Türkiye’de GDO’nun gıda ve tohumlarda kullanımının ve ithalinin yasak olduğunu vurgulayan Aygun, “Hayvan yeminde sadece mısır ve soya ithalatına müsaade ediliyor. Hal böyle iken, hayvan yemlerinde GDO’lu pamuk geni tespit edildi. Daha sonra da Türkiye’de üretilen ve bakanlık tarafından sertifika verilen pamuk tohumlarında GDO çıktı. Bu üzerinde durulması gereken çok ciddi bir sorundur” diye konuştu.

5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu’nun 5 inci maddesi gereğince  “GDO ve ürünlerinin onay alınmaksızın piyasaya sürülmesi, Kurul kararlarına aykırı olarak kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretiminin” yasaklandığını anlatan Aygun, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:

“Biyogüvenlik Kurulu, bugüne kadar yem amaçlı 10 soya çeşidi ile 26 mısır gen çeşidi olmak üzere toplamda 36 gen ürününün yem amaçlı ithalatına izin vermiştir. Kurul, bugüne kadar GDO’lu pamuk çeşidine izin vermemiştir. Hal böyle iken hayvan yemlerinde GDO’lu pamuk çıkmıştır. Hayvan yeminde çıkan söz konusu GDO’lu pamuk çeşitleri hangileridir? Bu pamuk tohumlarından ne kadar ekim yapılmış ve nerelerde kullanılmıştır? Bu pamuk çeşitleri hangi illerde üretilmiştir? Elde edilen pamuk yağı miktarı nedir? Bu yağ nerelerde kullanılmıştır? Bu çeşitleri üretenler, kayıt altına alanlar, sertifikalandıranlar hakkında Biyogüvenlik Kanunu gereğince herhangi bir işlem yapılmış ve soruşturma başlatılmış mıdır?”

MISIR, PATATES, ÇELTİK, SOYA VE ŞEKER PANCARI TOHUMLARINDA GDO VAR MI?”

Aygun, Bakanlık kontrolünde üretilen ve dünyada yaygın olan mısır, patates, çeltik, kanola, soya ve şeker pancarı tohumlarında GDO olup olmadığını da sorarak, şöyle devam etti:

-Biyogüvenlik Kanunu gereğince GDO’lu soya ve mısır çeşitlerinin insan tüketiminde kullanılmaması için alınan tedbirler yeterli midir, ilave tedbirler alınacak mıdır?

-GDO’suz olduğu kabul edilerek üretimi ve pazarlaması yapılan pamuk çeşitlerinde GDO çıktığına göre, GDO’suz olarak kabul edilen ve Bakanlığınızca kayıt altına alınıp sertifikalandırılan mısır, patates, çeltik, soya, kanola ve şeker pancarı tohumlarını halkımızın sağlığını tehlikeye atmamak adına inceletmeyi düşünüyor musunuz?

KAYNAK: Hasan GİRGİN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.