• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER


Yüceer: 'Istrancalara Bir Darbe Daha Vurmayın'

ABONE OL
2 Ocak 2020 12:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle Meclis’te soru önergesi veren Yüceer, projenin yer altı sularına, halk sağlığına ve canlı yaşamına yaratacağı etkilerin kaygı yarattığına dikkat çekti. 

 

MADENCİLİK ISTRANCALARI BİTİRİYOR

Saray’ın Güngörmez Mahallesi’nde kurulmak istenen açık işletme yöntemiyle kuvarsit ocağı projesi için ÇED süreci tamamlanmak üzere. Konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Yıldız Dağları yöresinin doğal zenginliklerinin taş ocakları ve madencilik projeleriyle hızla yitirildiğini hatırlattı. 

 

ORMAN ALANI VE SU KAYNAKLARINI TEHDİT EDİYOR

Yüceer, Güngörmez’deki projenin de orman alanlarını, yaban hayatını ve su kaynaklarını olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek şunları ifade etti: 

“Projenin hayata geçirilmek istendiği alan, 1/100.000 ve 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İli Çevre Düzeni Planı’na göre “orman alanları” ve “yer altı suları besleme alanları” içerisinde yer almaktadır. Açık madencilik yöntemiyle işletilecek madenin, su kaynaklarını kirleteceği de açıktır. Üstelik Istranca Dağları’nın jeolojik yapısı nedeniyle madencilik faaliyetleri sırasında hayata geçirilecek kırma ve patlatma işlemlerinin, yer altı sularının akış rejimini ve kalitesini etkilediği bilinmektedir.” 

 

KANSER HATIRLATMASI

Trakya’nın kanser nedenli ölüm oranlarının en yüksek olduğu bölge olduğuna hatırlatan Candan Yüceer, “Trakya’da yer alan 4 ilin tamamı kanser nedenli ölüm oranları bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Söz konusu alanda yapılacak madencilik faaliyetleri nedeniyle toprak ve suda oluşması muhtemel arsenik ve ağır metal kirliliğinin, bölgedeki kanser vakalarında artışa yol açabileceğinden endişe duyulmaktadır” dedi. 

 

KORUMA ALTINDAKİ TRAKYA ARILARI NASIL ETKİLENECEK?

Bölgenin, 30 Haziran 2010 tarihli Tarım Bakanlığı oluruyla belirlenen Trakya Arısı Koruma Alanı içinde yer aldığına dikkat çeken Yüceer, projenin arıcılık kadar, bölgedeki hayvancılığı da olumsuz etkileyeceğine ilişkin kaygıları dile getirdi. 

Yüceer, “Meslek odaları, çevre örgütleri ve bölge halkı proje nedeniyle kaygı duymakta, bölgenin doğasının bir yara daha almamasını dilemektedir” dedi. 

 

ISTRANCALARDA KAÇ TAŞ OCAĞI VE AÇIK MADEN İŞLETMESİNE İZİN VERİLDİ?

Yüceer, Bakan Kurum’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Yıldız Dağları ve çevresinde kaç tane taş ocağı ve maden işletmesi bulunmaktadır? Bunlardan kaç tanesi açık madencilik yöntemiyle çalışmaktadır? 
  • 2003 yılından bu yana Yıldız Dağları ve çevresinde kaç taş ocağı ve maden işletmesine izin verilmiştir? 
  • Taş ocakları ve madenlerin Yıldız Dağları ve çevresindeki doğal yaşama etkisine ilişkin Bakanlığınızın herhangi bir projeksiyonu var mıdır? Bu konuda bir araştırma yapılmış mıdır? 
  • Taş ocakları ve maden işletmelerinin Yıldız Dağları ve çevresindeki yer altı sularına etkisine ilişkin Bakanlığınızın yaptığı herhangi bir araştırma bulunmakta mıdır? 
  • Tarım Bakanlığı’nın 30/06/2010 tarih  ve 29 sayılı oluru ile belirlediği Trakya Arısı Koruma Alanı içinde kaç tane taş ocağı ve maden işletmesi bulunmaktadır? Bunlardan kaç tanesine, bölgenin koruma alanı olarak belirlendiği 30 Haziran 2010 tarihinden sonra izin verilmiştir? 

KAYNAK: Hasan GİRGİN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.