• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

Gürer “Süt Üreticisi Diken Üzerinde”

ABONE OL
10 Nisan 2020 12:07
0

BEĞENDİM

ABONE OL

10 kuruş olan çiğ süt prim desteğinin 1 Ocak 2019’da 25 kuruşa çıkarıldığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, destek miktarının 1 Mayıs 2019’da yeniden 10 kuruşa düşürüldüğünü belirterek, “Geçen yıl  seçim öncesi çiğ süt prim desteğinin, 10 kuruştan 25  krş. çıkarılmış seçim sonrası  25 kuruşluk destek primi yeniden 10 kuruşa düşürülmüştür” dedi. 

SÜT ÜRETİCİSİ DİKEN ÜZERİNDE

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada Ulusal süt konseyinin 2.30 krş. olarak belirlediği çiğ süt litre fiyatının  1 Ocak  2020’den 31 Aralık 2020 sonuna kadar geçerli olduğunu hatırlattı.

Ömer Fethi Gürer “virüs beklenmeyen olağanüstü şartların oluşmasına neden olmuştur. Bazı bölgelerde küçük mandıralar çiğ süt alımı daralttığı yönünde besicilerden serzeniş gelmektedir.  Bölgelere göre değişen sorun genişlerse  süt alımı  daralırsa süt üreticisi büyük sıkıntıya girer, Süt  ineklerin sağılmaması halinde süt üretiminde sorun yaşanır. Sonuçta  süt ineği kesime gider. Süt açığı oluşur. Tarım ve Orman Bakanlığı, Et ve Süt kurumu tarafından ülke genelinde tüm çiğ süt  alımında oluşacak sorunda süt alımı garantisi vermelidir. Çiğ Sütü alınmayan  üretici “bize başvursun “demelidir. Süt üreticisi  “sütümüz alınmazsa”diye  diken  üzerinde durmaktadır. Bu yönde sorun oluşmaması sağlanmalıdır. Girdi fiyatları da artmaktadır.Özellikle Yem fiyatları son on günde  kesif yem (sanayi yemi)yüzde on artmıştır.Kaba yemde,yonca,saman,küspe de de geçen yıla göre fiyat artışı oluşmuştur. Yonca ve saman zor bulunmaktadır. Bakanlık bu yönde de besici yanında olduğunu gösteren önlemler almalıdır”diye  konuştu.

GİRDİ MALİYETLERİ İKİ KATINA ÇIKTI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yerel seçimler için yapıldığı anlaşılan ve kısa süren 15 kuruşluk zammı saymazsak, 2018 yılının ikinci yarısından itibaren süt üreticilerine litre başına 10 kuruş destek sağlanıyordu. Neredeyse 2 yıldır çiğ süt prim desteği 10 kuruş idi. 10 kuruş olan çiğ süt prim desteğine sadece 5 kuruşluk zam yapıldı. Ancak geçen yıldan bu yana süt üretiminin girdi maliyetleri de neredeyse 2 katına çıktı. Geçen yılki yem fiyatlarıyla bu yılki yem fiyatları arasında dağlar kadar fark var. Diğer girdi maliyetleri de arttı. Hal böyleyken, çiğ süt destekleme primlerine 5 kuruşluk artış sağlanması, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt üreticilerinin sorunlarını görmezden geldiğini ortaya koyuyor” diye konuştu. 

DESTEK PRİMİ ARTMALIDIR

Gürer, süt üretiminde her yıl katlanarak artan sorunların aşılması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve üreticilerin ciddi manada desteklenmesi gerektiğini de belirterek, “Yem ve diğer girdi maliyetleri sürekli artıyor. Ülkemizde süt üretiminin devam edebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın süt üreticilerinin sesine kulak vermesi gerekiyor. Korona virüs salgınıyla mücadele sürecinin yaşandığı bu günlerde, ülkemizin önemli bir gıda ürünü olan sütte sorun yaşanmaması için, çiğ süt prim desteğinin en azından geçtiğimiz yılın Ocak- Mayıs aylarında uygulanan 25 kuruş bandına taşınması şarttır” şeklinde konuştu. 

 Gürer” virüs nedeni ile et,süt ve süt ürünlerinde  tüketiciye ulaşımında sorun olmaması için Bakanlık gerekli önlem ve düzenlemeleri sağlamalıdır. Üreticinin gelir artışı yanında, vatandaşın sağlıklı et, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları tüketmesi içinde önlemler geliştirmelidir” dedi.

 

KAYNAK: Hasan GİRGİN

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.