• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

GÜRER: BİR YANDAN VİRÜS DİĞER YANDAN DOĞAL AFETLER

ABONE OL
9 Haziran 2020 15:49
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Niğde ve Aksaray illerinde hububat üreticileri ile görüşüp afete maruz kalan bölgeleri ziyaret eden Gürer daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görevlendirmesi ile Adana’da CHP Heyetine Katıldı. CHP Heyeti ile Adana’da da çiftçiler ve çiftçi temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Gürer, “Çöl sıcakları yanında aniden soğuyan ve tekrar yükselen sıcaklıklarla kendini gösteren hava değişikliği başta erkenci çeşit mandalina, limon ve hasadına başlanan kavun ve karpuz gibi ürünlerde ciddi hasara yol açmış” dedi.

KILIÇDAROĞLU GÖREVLENDİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, mayıs ayının ikinci yarısından itibaren başlayan doğal afetlerin tarımsal üretime etkilerini araştırmak üzere farklı illerde görevlendirdiği milletvekilleri de bölgelerde incelemelerini sürdürüyorlar. Beş ayrı ilde CHP heyeti içinde yer alan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  Niğde ve Aksaray’daki incelemelerinin ardından Adana’ya geçti.

CHP HEYETİNİN ADANA ZİYARETİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP İL Bşk. Mehmet Çelebi, Adana Milletvekilleri Orhan Sümer, Burhanettin Bulut, Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin ile Adana’da CHP heyeti olarak Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Yüreğin Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu üyeleri ve TMMOB’a bağlı oda başkanlarının ziyaret ettiklerini, çitçiler ve çiftçi temsilcileriyle de bir araya geldiklerini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer çiftçilerimizin yaşadıkları sorunları hem onlardan dinledik, emde ürünlerdeki zararı sahada gözlemledik ”dedi.

BİR YANDAN VİRÜS DİĞER YANDAN DOĞAL AFETLER

Gerçekleştirdikleri ziyaretlerde çiftçi temsilcilerin sorun ve taleplerini raporlaştıracaklarını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir yandan pandemi sürecinin yarattığı sorunlarla mücadele eden üreticilerin, diğer yandan da doğal afetlere maruz kaldığını vurguladı. Çiftçilerin yapılan desteklemelerin yetersiz olduğundan yakındığını anlatan Gürer, “Mayıs ayının ikinci yarısından itibaren baş gösteren ani hava değişiklikleri Çukurova’da ürünlerde üretime ciddi oranda zarar vermiş. Üreticiler arasında ‘erkenci çeşit’ olarak tabir edilen mandalina başta olmak üzere bazı limon çeşitleri de kavurucu sıcaklıkla birlikte sert esen poyrazdan önemli ölçüde olumsuz etkilenmiş. Hasadına başlanan kavun ve karpuz da ani hava değişikliklerinden zarar gören ürünler arasında yer alıyor” diye konuştu.

OSMANİYE’DE İNCELEMELERDE BULUNDULAR

Adana izlenimleri sonrası Osmaniye iline geçen CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve Ömer Fethi Gürer burada Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ve Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü ile buluşarak il Başkanı Mehmet Aşık ile birlikte Cevdetiye ilçesi geçen heyet burada da narenciye bahçelerini gezdi. Burada da sorun yaşayan çiftçilerle görüştüler.

HATAY’DA ERKENCİ NARENCİYE DE SORUN VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Adana ve Osmaniye incelemelerinin ardından Hatay iline geçtiler.  Erzin, Dörtyol, Arsuz, Reyhanlı, Antakya’da bir dizi toplantı ve ziyaretlerde bulundular. Hatay Milletvekilleri Suzan Şahin, İsmet Tokdemir, Serkan Topal ve Mehmet Güzelmansur ile birlikte Ziraat Odaları, Tarım İlçe Müdürlükleri, İhracatçı birlik temsilcileri ile buluşan heyet daha sonra bahçelerde incelemelerde bulundular. CHP İl Başkanlığında İl Başkanı Ramiz Parlar ile bir araya gelen heyet burada da genel durum değerlendirmesi yaptı.

ÇKS VE TARSİM SORUNU

Bölgede hasar tespit çalışmalarının yapılması ile yaşanan afetin tüm boyutları ile ortaya çıktığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak bu doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin çok önemli bir bölümünün afetzedelere yapılacak yardımlardan yararlanamayacağını ifade etti. Gürer, “Üreticilerin azımsanmayacak bir bölümü zaten ÇKS’li değil. TARSİM’e kayıtlı olanların sayısı da çok az. Çünkü TARSİM, çiftçi primlerini yüksek tutuyor ama hasar tespitinde ürün zarar görmüş olsa bile bazı alanları doğal afet olarak kabul etmediği için üreticinin beklentisinin altında bir hasar tespiti çıkarıyor. Ayrıca Tarsim kapsamında görülmeyen sıcaklık etkileri de değerlendirmeye alınmıyor. Bu da TARSİM yanında oluşan beklenemeyen durumlar için afet halinde üreticiye destek sağlayacak düzenlemelere gidilmelidir.” şeklinde konuştu.

RAPOR HAZIRLANACAK

Ani hava değişikliklerinden zarar gören üreticilerin ÇKS ve TARSİM kayıtlarına bakılmaksızın, zararlarının karşılanması ve desteklenmesi gerektiğini ifade eden Gürer, “CHP heyeti olarak yaptığımız görüşmelerden ve alandaki izlenimlerimizden oluşan raporu Genel Başkanımıza Genel Başkan Yardımcımızla birlikte sunacağız” diye konuştu.

Gürer, CHP olarak üreticilerin sorunlarının takipçisi olmaya ve çözüm yollarının bulunması için alandaki çalışmalarına devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

KAYNAK: Hasan GİRGİN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.