Ağır kimyasal maddeler içeren ve doğada kirliliğe yol açma riski yüksek olan zirai ilaç ambalajlarının bertaraf edilmesi ile ilgili hazırlanan proje kapsamında; Süleymanpaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından üretimi yapılan zirai atık toplama kafesleri, Temizlik İşleri Müdürlüğü ekiplerince kırsal mahalle muhtarları ile ortaklaşa yürütülen çalışma ile belirlenen yerlere yerleştirilmişti.
BİLGİLENDİRME YAPILIYOR, ATIKLAR KAYNAĞINDA AYRIŞTIRILIYOR
Proje kapsamında Süleymanpaşa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından çiftçilere zirai atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda bilgilendirmede bulunuluyor. Özel kafeslerde ayrı olarak toplanan zirai ilaç ambalajları, özel araçlar ile alınarak imha ediliyor. Proje sayesinde zirai atıklar nedeniyle yerüstü ve yeraltı su kaynakları ile toprağın kirlenmesinin önüne geçilebiliyor.
“ÇİFTÇİLERİMİZ KISA SÜREDE PROJEMİZE SAHİP ÇIKTI”
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Tarımsal ürün kayıplarına neden olan ve verimliliği düşüren zararlılar, hastalıklar ve yabancı otlar ile yapılan mücadelede en yaygın ve en pratik yöntem, zirai ilaç (pestisit) kullanımıdır. Uygulama sonrası pestisit ambalajlarında kalan pestisitler veya pestisit bulaşıklı kaplar ciddi çevresel sorunlara neden olmaktadır. Özellikle boş pestisit kaplarının/ambalajlarının yeniden bilinçsiz kullanımı ya da gıda ve su kabı olarak kullanımı çeşitli pestisit zehirlenmelerine neden olmaktadır. Ayrıca çevreye rastgele bırakılmış pestisit kapları toprakta ve su kaynaklarında kirlenmeye neden olabilir. Projemiz ile bu oluşan atıkların ayrı ve doğru şekilde biriktirilmesi için vatandaşlara gerekli bilgilendirme yapılarak atıkların ayrı toplanması için uygun imkânlar sunulmuştur. Çiftçilerimiz de kısa sürede projemize sahip çıkarak zirai ambalaj atıklarını ilgili noktalara bırakmaya başlamışlardır. Bu sayede çok kısa sürede çevre koruma ve geri dönüşüm anlamında çok önemli gelişme kaydedilmiştir. Projemizi sahiplenerek verimli topraklarımızı ve su kaynaklarımızı koruma konusunda duyarlı davranan tüm çiftçilerimize teşekkür ediyor, işbirliğimizin devamını diliyoruz,” ifadeleri kullanıldı.
PROJE DİĞER KIRSAL MAHALLELERE DE YAYILACAK
İlk etapta 7 kırsal mahallede 11 noktaya yerleştirilen zirai ilaç ambalajı toplama kafesleri ile başlatılan projenin diğer kırsal mahalleleri de kapsayacak şekilde genişletileceği, böylece Süleymanpaşa genelinde zirai ambalajların yaratmış olduğu kirliliğin tamamen ortadan kaldırılması hedefinin kısa sürede gerçekleştirileceği belirtildi.
KAYNAK: Hasan GİRGİN
ERGENE
21 Eylül 2024ERGENE
21 Eylül 2024SON DAKİKA
21 Eylül 2024ERGENE
21 Eylül 2024ERGENE
21 Eylül 2024GÜNDEM
21 Eylül 2024SPOR
21 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.