• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ NURTEN YONTAR, TBMM’DE GÖRÜŞÜLEN VERGİ KANUNU’NU ELEŞTİRDİ
  • ERGENE GAZETESİ
  • SİYASET
  • CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ NURTEN YONTAR, TBMM’DE GÖRÜŞÜLEN VERGİ KANUNU’NU ELEŞTİRDİ

CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ NURTEN YONTAR, TBMM’DE GÖRÜŞÜLEN VERGİ KANUNU’NU ELEŞTİRDİ

ABONE OL
2 Ağustos 2024 00:35
CHP TEKİRDAĞ MİLLETVEKİLİ NURTEN YONTAR, TBMM’DE GÖRÜŞÜLEN VERGİ KANUNU’NU ELEŞTİRDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, TBMM Genel Kurulunda AKP tarafından torba yasa olarak alelacele getirilen içi boş ve sadece sözde kalan Vergi Kanunu’nun görüşüldüğünü ve tüm itirazlara rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildiğini belirtti. Yontar, “Türkiye’nin vergi politikasının aksayan ciddi birtakım sorunları bulunmaktadır. Vergi yükünün dağılımının adil olmaması en önemli problemlerden biridir. Anayasamızın 73’üncü maddesinde ödeme gücü ilkesi tanımlanmıştır. Buna göre, ‘Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır’ denmektedir. Ancak vergi sistemimiz ödeme gücü ilkesinden uzaktır. Ülkemizde vergi yapısı dolaylı vergilere dayalı olup, harcamalar üzerinden alınan KDV, ÖTV gibi vergilerin payı yüzde 65 iken gelir ve servet unsurları üzerinden alınan dolaysız vergilerin payı yüzde 35’tir” ifadelerini kullandı.

VERGİ TABANA YAYILMIYOR

Yontar, vergilerin tabana yayılmadığı ve yüksek bir kayıt dışılık oranının varlığını sürdürdüğü bir ekonomik yapının hüküm sürdüğünü dile getirerek, “Vergi sisteminde bir bütünsellik bulunmamaktadır. Özellikle torba kanunlarla belli alanlarda getirilen vergi düzenlemeleri, istisnalar ve muafiyetler vergi kanunlarında sistematik bir bütünlükten yoksun bir yapı ortaya çıkarmıştır” dedi.

2003-2023 arasında 14 adet vergi affı kapsamında matrah artırımı ve varlık barışı kanunu çıkarıldığını hatırlatan Yontar, “Böyle bir ortamda sağlıklı işleyecek bir vergi sistemi kurmak ve mükelleflerin vergilerini düzenli olarak ödemelerini sağlamak mümkün gözükmemektedir” diye ekledi.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak en çok üzerinde durdukları konulardan birinin, çiftçinin kullandığı mazottan tarımsal amaçlı kullanımdan ÖTV alınmaması olduğunu belirten Milletvekili Yontar, “Bu kanun teklifinde ona ilişkin bir düzenleme yoktur” şeklinde konuştu.

VERGİ AFFINA VE VARLIK BARIŞINA SON

Yontar, vergi affı ve varlık barışı gibi uygulamalara son verilmesi gerektiğini savunarak, “AKP hükümetleri tarafından af beklentilerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmamıştır. Aksine vergi ve prim affı niteliğinde birçok düzenleme yapılmıştır. 1924-2000 yılları arasında 26, 2002-2023 yılları arasında 14 af kanunu çıkarılmıştır. Yani AKP döneminde neredeyse her 1,5 yılda bir af çıkartılmıştır” dedi.

Günümüzdeki gelir dağılımının Cumhuriyet tarihinin en kötü günlerini yaşadığını vurgulayan Milletvekili Yontar, “Görüşülen kanun teklifinde emekli maaşları ve asgari ücret artışlarına ilişkin, kamuda çalışan taşeronların kadroya alınmasına, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına, daha adaletli bir gelir dağılımının sağlanmasına ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik hiçbir düzenleme yoktur” dedi.

VERGİ HARCAMALARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR

Yontar, vergi harcamalarının yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, “2023 yılında bütçe açığı 1 trilyon 375 milyar lira iken vazgeçilen vergiler 1 trilyon 477 milyar liradır. Bu vergi harcamaları, istisnalar, muafiyetler olmasa Türkiye’de bütçe fazla verir noktadadır. Gelir Vergisi dilimleri genişletilmeli ve alt dilimlerdeki oranlar düşürülmelidir. Ancak bu çerçevede herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bir taraftan vergi dilimlerinin genişletilmesi, diğer taraftan vergi oranlarının düşürülmesi gerekmektedir. Teklif metninde buna ilişkin herhangi bir düzenleme yoktur” diye ifade etti.

KAYNAKLAR İKTİDAR YANLISI AZINLIĞA AKTARILIYOR

Son olarak, emeklilerle ilgili düzenlemelerin yetersiz olduğunu belirten Yontar, “Yoksulluk sınırının 62.653 liraya, açlık sınırının 19.234 liraya çıktığı, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı, TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 71,60’a tırmandığı, küçük esnaf, çiftçi, memur-emekli ve tüm dar gelirlilerin durumlarının gittikçe kötüleştiği bir ortamda, kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle en düşük emekli maaşının 10.000 liradan 12.500 liraya yükseltilmesi, emekliyi yakan bu enflasyon ortamında son derece yetersizdir. Biz en düşük emekli aylığının asgari ücret olan 17.000 liraya eşitlenmesi hususunda kamuoyunda baskı unsuru olmaya devam edeceğiz” dedi.

Emeklilerin kök aylıkları değişmediği müddetçe yapılan zamların bir sonucunun olmayacağını belirten Yontar, “İktidar, sistemi düzeltmek yerine emekli aylıklarında dipte bir eşitlik sağlamayı hedeflemektedir” dedi. Yontar, Türkiye’deki sınırlı kaynakların kur korumalı mevduat ve dövize endeksli Kamu-Özel İşbirliği projeleri nedeniyle bir avuç iktidar yanlısı mutlu azınlığa aktarılırken gelir dağılımındaki eşitsizliğin ülkeyi uçuruma götüreceğini sözlerine ekledi. “Devlet en büyük vergi gelirini her zaman olduğu gibi ücretlilerden kaynağında kesmektedir. Biz asgari ücretlinin maaşlarından vergi kesilmemesini savunduk ve savunmaya da devam edeceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.