• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER

Corona Virüsü Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

ABONE OL
16 Mart 2020 17:25
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aslı Çağla Çakıcı: Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de gündeminde corona virüsü. Her gün sosyal medya başta olmak üzere her yerde karşımıza çıkıyor. Bu süreçte çocuklarla iletişim kurarken özen gösterilmesi gerektiğini düşündüğüm bilgileri paylaşmak istiyorum.

1. Sakin olun

Öncelikle dikkat edilmesi gereken yetişkinlerin bu süreçte sakin kalmaya özen göstermeleri. Bir durum karşısında ebeveynler ne kadar kaygılı ise, çocukların bundan etkilenme olasılığı da o kadar artıyor. Kendimiz sakin olmadan çocuğumuza yardım edemeyiz.

2. Bilgi kirliliğine dikkat edin.

Bulunduğunuz ortamlarda sürekli bu konunun konuşulması, bilgi kirliliğinin olması, korkutucu haberlerin olması çocuğunuzun kaygılarını arttırabilir. Bilgiyi nereden alacağınız konusunda güvendiğiniz kaynakları belirlemek gerekir. Çocuğunuz sosyal medya kullanıyorsa ona doğru bilgiye nasıl ulaşabileceği konusunda yönlendirici olun. Emin olmadığınız hiçbir bilgiyi paylaşmayın.

3. Sorularına cevap verin

Çocuğun konuyla ilgili sorduğu soruları onun yaşına uygun şekilde,  açık, kısa ve net bir hal ile aktarmak önemlidir. “Dünya da yayılmakta olan corona adlı bir virüs var ve bu virüs grip olduğumuzda yaşadıklarımıza benziyor. Bilim adamları bu virüsü tanımak ve önlemler almak için çalışmalar yapıyor. Biz de bulaşmaması için bazı önlemler alıyoruz. Ellerimizi daha sık yıkayacağız, elimizi yüzümüze götürmeyeceğiz, düzenli besleneceğiz, kalabalık ortamlara bir süre girmeyeceğiz, kolumuzun iç yüzeyine hapşıracağız ve maske takacağız” gibi açıklamalarda bulunmak çocuğun güvende olduğunu hissettirir.

Çocukların kelimeleri oynadıkları oyunlardır. Çocukların bu süreçle ilgili algısını tekrar eden oyunlarından gözlemleyebilirsiniz.

Yine yaşına uygun olacak şekilde konuyu merak eden çocuklara virüsün ne olduğunu anlatan kitaplardan ve uzmanların çocuklara yönelik hazırladığı videolardan destek alabilirsiniz.

4. Çocuğunuzun konu ile ilgili duygu ve düşüncelerini dinleyin

Bu süreç ona kendisini nasıl hissettiriyor, neler düşünüyor, bu hislerini bedeninin neresinde ve nasıl duyumsadığını fark ediyor. Tüm bunları konuşmak çocuğun kendisini ifade etmesi ve kendi farkındalığını oluşturması açısından destekleyici olacaktır.

KAYNAK: Hasan GİRGİN

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.