Ergene Kaymakamı Mehmet Emin TAŞÇI Başkanlığında mahalle muhtarlarının ve ilgili amirlerin katılımları ile Mart ayı Hıfzıssıhha Meclis toplantısının bu ay ki konusu Korona virüsü oldu.
Kaymakamlık toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda ilçe belediye başkanları ile konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve mahalle muhtarlarına korana virüsü hakkında bilgiler verilerek dikkat edilmesi gereken hususlar anlatıldı.
Kaymakam TAŞÇI “ Vatandaşlarımız ilgili kurumların öneri ve uyarılarını dikkate almaları hususunda gerekli hassasiyeti göstermeli ve uzmanların işaret ettiği yurt dışından ülkemize girişlerdeki 14 gün kuralına dikkat etmeliler.” diye konuştu.
Son zamanlarda Dünya genelinde hızla yayılan ve ani ölümlere neden olan Korona Virüsü ile ilgili olarak olası bir salgının meydana gelmemesi için;
Halkın bilinçlenmesi büyük önem arz ettiğinden ilçe Sağlık Müdürlüğümüz vaka ile ilgili hastalığı buluşmayı önlemek için gerekli tedbirlerin alınmasıyla ilgili Eğitim Çalışmalarına başladı.
CORONA VİRÜS:
Son zamanlarda dünya genelinde görülen, hızla yayılan ve ani ölümlere neden olan SARS olarak da bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir Corona / Covid-19 (Korona) virüsü türüdür. İlk olarak Güney Çin’deki Guangdong Eyaleti’nde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur.
Not: Şüpheli bir vaka durumunda Sağlık Bakanlığı Corona Danışma Hattı: “Alo 184” arayınız.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Nasıl Bulaşır?
Corona / Covid-19 (Korona) virüsleri hayvanlarla insan temasından yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre MERS’in develer arasında, SARS’ın ise misk kedileri arasında yayıldığını düşünülüyor. Corona / Covid-19 (Korona) virüslerinin insandan insana bulaşması, genellikle sağlıklı bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Virüs hasta insanlardan öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların temas ettiği yüzeylerden göz, ağız, burun mukozası ve el sıkışma ile bulaşabilir. Coronavirüsler (koronavirüs) genel olarak dış ortamda dayanıklılığı olmayan virüslerdir. Ancak bugün için COVID-19’un bulaşıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Klinik Özellikleri Nelerdir?
Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Daha ciddi vakalarda pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm görülebilir. Ancak eldeki veriler doğrultusunda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamamaktadır.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüs Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Özel bir tedavi yöntemi yoktur. Çoğu zaman belirtiler kendiliğinden kaybolur. Uzman hekimler teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulayabilirler. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/veya öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için faydalı olacaktır. Belirtiler standart soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.
Corona / Covid-19 (Korona) Virüsten Korunma İçin Neler Yapılabilir?
Henüz Corona / Covid-19 (Korona) virüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır. MERS aşısı için deneme süreci devam etmektedir. Korunmak için basit önlemler oldukça faydalı olacaktır. 6. Sars-Cov’un Önlenmesi Ve Kontrolü SARS-CoV, viral etmene karşı genel popülasyonda koruyucu bağışıklığın yanında etkin antiviraller veya aşıların bulunmaması nedeniyle, fiziksel olarak oldukça istikrarlı bir virüs konumundadır. SARS’a karşı enfeksiyonların kontrolü ne yazık ki özellikle kişiden kişiye bulaşmayı önleyememe gibi nedenlerden dolayı günümüzde mümkün olamamaktadır. Enfeksiyonun önlenmesinde karantina önlemleri oldukça önemlidir. Şüpheli vakaların uluslararası sınır ve hava limanlarında taranması yaygın olarak salgın sırasında yapılmış olsa da sürekliliği olmadığından tek başına bir önlem olarak yetersiz görülmektedir. Özellikle laboratuvar enfeksiyonlarını önlemek için SARS-Cov’u ile çalışan tüm laboratuvarların, biyogüvenlik seviyesi 3 olmalı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen standartlara kesinlikle uymalıdır .WHO tarafından SARS-COV’ un önlenmesi için yapılması gerekenler;
1. Hastalığın oluşmasını önlemek için, eller düzenli olarak dezenfektan veya alkol bazlı sterilizasyon solüsyonu ve ılık suyla temizlenmeli,
2. SARS hastasıyla aynı ortamda bulunulması durumunda, burun ve ağzı kapatmak için cerrahi maske kullanılmalı,
3. Enfekte olmuş bir kişinin vücut sıvıları veya dışkıları ile teması sonucu tek kullanımlık eldivenler kullanılmalı,
4. SARS hastası olan kişilerin kişisel eşyaları kullanılmamalı,
5. Şüpheli tüm vakalar bağımsız havalandırmalı odalarda izole edilmeli,
6. Personel koruyucu ekipman giyinmeli,
7. Bir hastanın diğer sağlık kuruluşlarına taşınması durumunda hastalar için gerekli tedbirler alınmalı,
8. Hasta tamamen iyileşse bile tüm enfeksiyon kontrol önlemleri en az on gün takip edilip hastalığın semptomlarının görülüp görülemediğine bakılmalı,
9. Pazar, market vb. yerlerde alınan sebze ve meyveleri %1’lik Sodyum Hipoklorit çözeltisi(1 bardak kokusuz çamaşır suyuna 9 bardak su) ile yoksa bol su ile yıkanması,
10. Özellikle toplu alanlara girilmesi durumunda korunma yöntemlerinin özenle uygulanması,
11. Toplu taşıma araçlarında ve toplu alanlarda hastalığın oluşmasını önlemek için mümkünse dezenfektan veya alkol bazlı sterilizasyon solüsyonu ile dezenfeksiyon işleminin yapılmalıdır.
SARS tedavisinde çeşitli aşı türleri üzerinde hala çalışılmakta olup, bu aşıların insanlarda test edilmesi için onaylanma sürecinin tamamlanması gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü,
Ergene Kaymakamlığı Toplantısı Salonunda verilen Eğitimde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Esat ALİ ve diğer Kurum Yöneticilerinin yapmış oldukları çalışmalar hakkında toplantıya katılanları bilgilendirmeleri Sona erdi.
KAYNAK: Hasan GİRGİN
ERGENE
09 Ekim 2024ERGENE
09 Ekim 2024SON DAKİKA
09 Ekim 2024ERGENE
09 Ekim 2024ERGENE
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024SPOR
09 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.