Ateşli havale (febril konvulziyon) ateşle birlikte ortaya çıkan ve çoğunlukla gözleri bir noktaya dikme ve tüm vücutta gevşeme, bayılma, kendini kaybetme şeklinde görülebildiği gibi kasılma ve titremeler şeklinde de görülebilir. 5 yaşından küçük her yüz çocuktan iki ila sekizinde görülen bir durum olan febril konvulziyonların 3 ayın altında ve 6 yaşın üzerinde görülme olasılığı çok düşüktür. Önceden epilepsi (sara) hastalığı tanısı olmayan çocuklarda beyin zarındaki ciddi enfeksiyonlar (menenjit gibi) dışındaki ateşli enfeksiyonlara bağlı oluşan ateşle birlikte görülmektedir.
Ateşli havalenin neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Ateş yükseliği ateşli havalenin sebebi değildir ve ateşin yükseklik derecesiyle havale olasılığı arasında bir ilişki yoktur. Yani ateş derecesi yükseldikçe havale riski artmaz. Yapılan çalışmalar genetik yatkınlığın bir etken olduğunu göstermektedir. Yani aile bireylerinde çocukken ateşli havale geçirme öyküsü olan çocuklarda ateşli havale görülme olasılığı daha yüksektir.
Ateşli havalelerin büyük kısmı kısa sürelidir ve beyinde kalıcı hasar bırakma ihtimali düşüktür. Ancak uzun süreli durdurulamayan havale geçirme durumunda beyinde zarar bırakma olasılığı vardır. Ateşli havalelerin büyük kısmı tekrarlamaz ve epilepsi (sara) hastalığına dönüşmez. Az bir kısım hastada bu olasılık vardır ve bununla ilgili değerlendirmeyi hastayı tedavi eden hekim yapmaktadır.
Çocuğun bakımını üstlenen kişilerin ateşli havale ile ilgili önceden bilgi sahibi olması doğru müdahalede bulunabilmeleri için oldukça önemlidir. Akılda tutulması gereken önemli hususlar aşağıda maddeler şeklinde sıralanmıştır:
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Uzm. Dr. Salih AYDIN
KAYNAK: Hasan GİRGİN
ERGENE
20 gün önceMANŞET
22 gün önceMANŞET
22 gün önceGÜNDEM
23 gün önceERGENE
07 Kasım 2024ERGENE
07 Kasım 2024SON DAKİKA
07 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.