• HABERLER
  • SERVİS 1
  • SERVİS 3
  • FİNANSİF
  • İNTERAKTİF
  • HESAP
  • DİĞER
Siyanür Tehlikesiyle Yaşamak İstemiyoruz !

Siyanür Tehlikesiyle Yaşamak İstemiyoruz !

ABONE OL
25 Nisan 2024 23:09
Siyanür Tehlikesiyle Yaşamak İstemiyoruz !
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırklareli Milletvekili    TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu; Aşağıdaki sorularının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet ÖZHASEKİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Kırklareli ilimiz; dağ, deniz, göl, mağara, kumul, orman ve dere ekosistemine ilave olarak dünyada eşi benzeri olmayan longozları bünyesinde barındıran eşsiz bir coğrafyaya sahiptir.

Eşsiz doğal zenginliklere sahip bölgemizde bir yandan biyolojik çeşitliliği korumak için uluslararası sözleşmeler imzalanıp milyonlarca dolarlık harcama yapılırken, bir yandan da tüm itirazlara, geçmişteki yaşanan kötü tecrübeler rağmen yeni maden ocakları kurulması planlanmaktadır.

Kırklareli İli Kula Köyü Mevkiinde S:86850 ruhsat no.lu sahanın 18,2 hektarlık bölümünde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “S:86850 Ruhsat No.lu Altın-Gümüş Madeni (Ocaktan Alınacak Malzeme Miktarı: 310.481 ton/ yıl (123.750 ton/yıl Cevher + 186.731 ton/yıl Ekonomik Olmayan Kayaç/ Pasa)” projesine 04.04.2024 tarihinde Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” verilmiştir.

Bu doğrultuda;

1– 4 Nisan 2024 tarihinde duyurusu yapılan aynı proje için, aynı firma için 30.01.2015 tarihinde Bakanlığınız Web sayfasında yapılan duyuruda Kırklareli ile Kula Köyü mevkiindeki Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından yapılması planlan altın gümüş madeni projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosya incelenmiş ve değerlendirilmiş ve ÇED yönetmenliğinin 17. maddesi gereğince 200810906-200810907 ruhsat No altın, gümüş madeni projesine Valilikçe ”ÇED değerlendirilmesi gereklidir.” kararı verilmiştir denilmektedir.

Bakanlığınızın aynı şirketin, aynı bölgede, aynı içerikteki altın gümüş madeni projesine farklı zamanlarda iki farklı karar vermesinin nedeni nedir?

2– Anılan dosyalar incelendiğinde ruhsat alanı koordinatları Kula Altın-Gümüş madeni proje alanın tamamına yakını meşe ormanıdır. Bu alanda coğrafi işarete sahip meşe balı üretilmektedir. Bölge arıcılıkta mutlak koruma altındadır. Trakya arısı 30.06.2010 tarihi ve 29 sayılı olurlarıyla Tarım Bakanlığı tarafından mutlak korumaya alınmış olup Yıldız Dağlarının tamamına yakınında Trakya Arısı koruma kapsamında olduğunun bilinmesine rağmen anılan proje için hangi bilimsel verilere dayanılarak “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” verilmiştir?

3-Planlanan Altın-gümüş madeni sahası Değirmendere Dolapdere su kaynakları üzerinde olup, 12 köyün ve Kayalı Köy Barajı su kaynakları üzerindedir. Kayalı Köy Barajı’ndan günümüzde Edirne şehrine içme suyu temin edilmekte olup, aynı zamanda su kaynaklarının bölge köylerde tarımsal sulama da kullanıldığı da bilinmesine rağmen Bakanlığınız proje sürecini neden ivedilikle sonlandırmıyor?

4-Anılan projenin gerçekleşmesi halinde Kırklareli bölgesinde siyanür kullanımında doğabilecek çevresel yıkımın sorumlusu kim veya kimler olacaktır?

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.